1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben (glöm inte att laxen skall ha varit fryst i 2 dygn!)
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill
1 msk gin
- Filéa laxbiten och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar.
- Blanda salt, socker, peppar, dill och gin i en plastpåse.
- Lägg laxfilén i plastpåsen och gnid in kryddorna ordentligt i laxen. Knyt en knut på påsen och lägg laxen i en form med skinsidan uppåt och lägg en tyngd över (t ex ett mjölkpaket) och ställ in i kylskåpet i 2 dygn. Vänd påsen 4-5 gånger under den tiden.
- Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor.
2 kommentarer:
gravad lax är fruktansvärt gott! gärna på macka med philadelphia, fast en annan favorit om det ska gå undan är med lite pasta blandad med pesto. då har man god och snabb mat hur lätt som helst :)
När jag gingravar brukar jag lägga med lite krossade enbär för att förstärka ginsmaken!
Skicka en kommentar