lördag, augusti 15, 2009

Västerbottenpaj med kantareller

Vaknade tidigt och tog en liten promenad i skogen för att plocka lite kantareller. Tänkte jag skulle göra en västerbottenpaj med kantareller till kvällens kräftkalas tillsammans med min prins.
Har kommit över ett kilo färska, svenska kräftor fiskade i Vättern, så det ska bli riktigt gott! Är ju dessutom vansinnigt (snudd på sinnesjukt) förtjust i kräftor. Äter nog (minst) 2 kg kräftor i månaden året om... =)





Pajdeg
150 g smör
4 dl mjöl (graham, dinkel)
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt

Fyllning
1 l färska kantareller
2 gula lökar
4 ägg
1,5 dl crème fraiche eller gräddfil
1,5 dl riven västerbottenost
1 dl hackad gräslökpeppar

Gör så här
1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut degen så att den täcker botten och kanterna på formen. Förgrädda i 10-15 min.
4. Bryn de delade kantarellerna och den hackade löken gyllenbrun.
5. Vispa äggen lätt, blanda ner crèmefraiche, svampen och den rivna osten samt gräslöken.
6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
8. Låt den vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

Inga kommentarer: