Nu förtiden gör vi alltid egen pizzadeg, det blir mycket godare, billigare och går lika snabbt (eftersom den hemmagjorda degen faktiskt går att kavla). Värt att veta är att pizzadeg inte behöver jäsas, så hemma hos oss blir det med jästdeg ibland och ojäst ibland, men alltid lika gott!
Pizzadeg (2 bakplåtsstora pizzor):
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 krm salt
1 msk olja
vetemjöl
- Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt salt och olja.
- Tillsätt mjöl och knåda degen tills den känns smidig och lossnar från bunkens kanter.
- Jäs under bakduk (kan hoppas över)
- Dela degen i två delar och kavla ut till stora rektanglar som passar bakplåten.
- Bred ut ett tunt lager med krossade tomater, salta lite och strö över pizza krydda.
- Lägg ett tunt lager med rivern ost och sedan vad du nu tycker är gott på pizza. Hemma hos oss blir det oftast strimlad skinka, strimlad choritzo, lök, gorgonzola, mozzarella och ytterligare ett tunt lager med ost.
- Grädda pizzan i mitten av ugnen, ca 230 grader i 10-15 min. Pizzan blir som godast när den är riktigt välgräddad (dock inte bränd). Så ha den gärna inne den en stund till efter det att du tycker den ser klar ut...
1 kommentar:
Nami sååååå gött! hembakat godast alltid!
Skicka en kommentar