Min surdeg var äntligen färdig idag, så jag testade att baka mitt första surdegsbröd, valnötsfrallor. Superenkla att göra och jag tyckte de var riktigt goda (åt därför tre stycken när de var nybakta) medan prinsen tyckte de smakade lite "konstigt"... Avgör själv!
ca 15 st
3,5 dl vatten
20 g jäst
9 dl rågsikt
1 msk olivolja
1 dl surdeg
100 g valnötter
30 g solrosfrön
1 msk salt
- Ljumma vattnet och tillsätt jästen så att den löser sig.
- Hacka valnötterna i stora bitar.
- Tillsätt nästan allt mjöl, olivoljan, surdegen, valnötsbitarna och sist salt.
- Blanda väl och bearbeta degen för hand eller i maskin 5-10 minuter. Låt degen vila övertäckt ca 60 minuter.
- Dela degen i 15 bitar och forma till runda bollar.
- Doppa varje fralla i mjöl och lägg på bakplåt där de får jäsa övertäckta i 25 minuter.
- Baka av i 230 grader ca 15 minuter. (Om du slänger in lite vatten i botten av ugnen (ej på bröden) så får du en kraftigare skorpa.)
ca 15 st
3,5 dl vatten
20 g jäst
9 dl rågsikt
1 msk olivolja
1 dl surdeg
100 g valnötter
30 g solrosfrön
1 msk salt
- Ljumma vattnet och tillsätt jästen så att den löser sig.
- Hacka valnötterna i stora bitar.
- Tillsätt nästan allt mjöl, olivoljan, surdegen, valnötsbitarna och sist salt.
- Blanda väl och bearbeta degen för hand eller i maskin 5-10 minuter. Låt degen vila övertäckt ca 60 minuter.
- Dela degen i 15 bitar och forma till runda bollar.
- Doppa varje fralla i mjöl och lägg på bakplåt där de får jäsa övertäckta i 25 minuter.
- Baka av i 230 grader ca 15 minuter. (Om du slänger in lite vatten i botten av ugnen (ej på bröden) så får du en kraftigare skorpa.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar