Här ska det ställas till med brödbak! Har länge varit sugen på att prova baka surdegsbröd, men tyckt att det verkar lite krångligt, bökigt osv. Men nu har jag bestämt mig för att prova! Blir det dåligt så går det att slänga, blir det bra så är det kanon!
Detta recept hade jag tänkt att använda:
SURDEG på rågmjöl:
Tid: 2-4 dagar
Steg 1:
200 g rågmjöl
100 g rårivna äpplen
150–200 g vatten (45 grader)
Steg 2:
150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
Ca 200 g vatten (45 grader)
STEG 1:
1. Blanda ingredienserna väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk till maximalt hälften.
2. Låt stå i 2–4 dagar i 28–30 grader. Rör eller skaka på burken en till två gånger dagligen.
3. När surdegen börjar bubbla, är lätt syrlig och frisk, är det dags för steg 2.
STEG 2:
1. Blanda ingredienserna med den första surdegen och låt stå. Optimal temperatur är 29 grader.
2. Efter 1 dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. Låt stå ytterligare 1 dygn.
3. Förvara surdegsstarten med tättslutande lock i kyl. Mata den en gång i veckan med cirka 1/2 dl vatten och 2 msk rågmjöl, fyll burken max till hälften.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar