söndag, november 29, 2009

Kräftsoppa med vitlöksbröd

Är i stort behov av att frosta ur frysen, men eftersom vintervädret vägrar infinna sig (trots att det är 1:a advent idag) så försöker vi "äta ur" frysen, så att vi någongång kan få ordning på frysen. Så igår blev det en kräftsoppa med vitlöksbröd till middag, innan vi åkte iväg på glöggfest =)

1 kg kräftor med skal
1 liten gul lök
1 morot
2 msk smör
4 msk tomatpuré
½ dl konjak
3 dl tort vitt vin
1 tärning fiskbuljong
5 dl vispgrädde
4 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar

4 små bagutter
50 g smör
1 vitlöksklyfta
8 skivor ost

- Skala kräftorna och spara stjärtarna i en skål
- Krossa kräftskalen och fräs en stund i smöret

- Tillsätt grönsakerna och fräs ytterliggare, tillsätt tomatpuré
- Häll över konjaken över kräftskalen och bränn av
- Tillsätt vitt vin och fiskbuljong. Låt koka ca 10 min till halva mängden vin återstår
- Tillsätt grädden och mjölken, låt koka i ca 10 min

- Sila bort kräftskalen från soppan

- Smaka av med salt och cayennepeppar.
- Servera soppan i skålar och toppa med kräftstjärtarna.

- Mixa samman smöret med vitlöken
- Dela bagutterna på mitten och bred över vitlökssmöret. Lägg på en skiva ost och lägg bröden i en ugnsfastform.
- Grädda vitlöksbröden i mitten av ugnen ca 10 min. Servera tillsammans med kräftsoppan.

Inga kommentarer: