onsdag, mars 25, 2009

Thailändska vårrullar

Igår var det dags för Thailändsk matlagningskurs igen, på schemat stog thailändska vårrullar och Käng-ka-ri-kai (kyckling curry). Båda rätterna var grymt goda, riktiga favoriter!!! Älskar vårrullar och jag måste säga (utan att skryta allt för mkt över min egen matlagning) att dessa var bland de godaste jag nånsin ätit! Är lite pillrigt att göra i ordning, men rullarna går bra att frysa och håller 6 månader i frysen, bara att ta fram och fritera de man vill ha! Perfekt!!

Thailändska vårrullar
ca 40 stycken

40 st kinesiska täckblad (rispapper, paketet heter oftast någonting med spring roll)
1 kg blandfärs
200 g finstrimlad vitkål
200 g färska böngroddar (ta bort det gröna skalet)
60 g glasnudlar/vermiceller
6 st finstrimlade morötter
4 st finhackade vårlökar/salladslökar
4 st vitlöksklyftor
2 finstrimlade lökar
2 tsk salt
2 msk golden mountainsås
4 msk ostronsås
2 msk olja
1 knippe färsk koriander
nymalen vitpeppar
1 ägg, uppvispat

Olja till fritering
söt chilisås eller sojasås som tillbehör

- Blötlägg nudlarna enligt anvisning på paketet, slå av vattnet i ett durkslag och låt svalna. Klipp sönder nudlarna så att de blir i mindre bitar.
- Finstrimla vitkål, morötter och lök (det skall vara lika stora "högar" av finstrimlad vitkål och morot). Finhacka salladslöken.
- Mixa samman koriander och vitlök.
- Hetta upp oljan i en tjockbottnad stekpanna (eller större gryta), tillsätt vitlök och koriander mixen och fräs en liten stund (vitlöken skall inte bli bränd!!!). Tillsätt färsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt därefter vitkål, morötter, lök och salladslök. Rör om ordentligt och tillsätt golden mountainsås, ostronsås, nudlar och böngroddar. Stek under omrörning på medlestark värme i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
- Häll ut köttfärsen på en plåt och låt svalna (annars spricker täckbladen när man rullar vårrullarna).
- Lägg upp 1-2 msk av fyllningen längst ner i ena hörnet av täckbladet. Vik in sidorna och rulla ihop täckbladet hårt. Pensla skarven med ägg. Upprepa med resten av täckbladen och fyllningen. Tänk på att lägga vårrullarna i en bytta med lock, då de snabbt torkar.
- Fyll en djup gryta till häften med olja och hetta upp på stark värme. Fritera rullarna i omgångar, 2-3 min eller tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper och håll dem varma till servering.
- Servera med söt chilisås eller soyasås.

Frys in de överblivna (ofriterade!) vårrullarna i frysen och ta fram efter behov. Redan friterade vårrullar kan värmas i ugn, 200 grader i 5-10 min för att behålla sin krispighet.

3 kommentarer:

KarinW sa...

Vilika snygga rullar du fått till och GODA!Vad är mountainsås?
God Jul till dig!

Ida sa...

Gjorde dessa idag, med undantag på böngroddarna. Blev super! Tack för att du delade med dig!

Anonym sa...

Tack snälla för jättebra recept på vårrullar. Måste prova det i helgen. Ha en fin dag.

Karin W: Jag googlade på Golden mountain sås, det är någon slags soja: http://www.thaibutik.se/store/p/soja-ซีอิ๊ว-187515/golden-mountain-seasoning-sauce-387634