lördag, april 25, 2009

Rågsiktslimpor

Efter förra helgens brödbak insåg jag att man alltid förtjänar nybakat bröd till frukost på helgerna! Är ju så otroligt gott och det går faktiskt ganska snabbt att göra (och är man som jag och vaknar halv åtta så finns ju all tid i världen!). Dagens brödbak blev rågsiktslimpor, som just nu jäses en andra gång innan de ska gräddas. Skoj att testa något nytt!!



2 limpor

5 dl vatten, 37 grader varmt
50 g jäst
2 ägg
1½ dl farinsocker
1 tsk salt
1 l rågsikt
4-5 dl fint rågmjöl

- Smula jästen i bunken. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt.
- Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig. Rör i resten av vattnet.
- Blanda i farinsocker, salt och ägg. Rör i rågsikten och rågmjölet noggrant, en deciliter i taget men spara ca 1 dl till utbakningen.
- Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.
- Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den till 2 limpor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter under bakdukar.
- Grädda bröden längst ner i ugnen i 25-30 minuter. Låt dom kallna utan bakduk.




Inga kommentarer: