torsdag, april 16, 2009

Snabbgravad halstrad lax

ca 4 portioner:

700–800 g skinn- och benfri laxfilé (gärna mittbit)
olja

Gravning:
2 msk salt
2 msk socker
1 tsk grovkrossad vitpeppar
½ dl hackad dill

Varm senapssås
1 fiskbuljongtärning alt 1 ½ msk fiskfond + en dl vatten
½ msk vitvinsvinäger
2 dl creme fraiche
3 msk svensk söt senap
1 ½ - 2 dl hackad dill
ca 1 krm nymald vitpeppar
ev salt

Tilbehör
Kokt pressad potatis
Lättkokta broccollibuketter
Färsk gurka
Citron

- Se till att laxfilén är renputsad från skinn och ben. Plocka även bort de småben som sitter i en rad rakt ner i den tjockaste delen av filén. Använd plattång eller laxtång.
- Blanda samman samtliga ingredienser till gravningen i en plastpåse. Skär laxen i stora kuber ca 2 ½ x 2 ½ cm. Lägg laxen i påsen och se till att det finns med lite luft, varpå det hela skakas om så att allt blir väl blandat. Låt laxen ligga och snabbgrava i rumstemperatur en timma.
- Gör under tiden i ordning tillbehören. Varm senapssås: Koka upp vattnet, vinägern och buljongtärningen alt fiskfonden. Tillsätt creme fraiche och koka såsen ett par minuter. Smaka av med senap, dill och nymald vitpeppar samt några korn salt om det behövs.
- Lägg laxen i ett durkslag och spola hastigt av den under rinnande kallt vatten så att salt och sockerrester försvinner. Torka laxkuberna väl på en handduk eller dubbelvikt hushållspapper. Det är viktigt att ytan på laxkuberna är så torr som möjligt före halstringen.
- Hetta upp en stor stekpanna. Tillsätt 1-2 msk olja och låt den bli ordentligt het. Lägg i laxkuberna och låt dem skaka runt i pannan på fortsatt hög värme, så att de får vacker färg på alla sidor. Halstra laxkuberna högst två minuter.
- Fördela och lägg upp laxkuberna på heta stora tallrikar och ringla senapssåsen omkring. Garnera med nykokta broccollibuketter samt nykokt potatis, dill, citronklyftor och färsk gurka.

Inga kommentarer: