söndag, april 19, 2009

Sirapsrutor

Brödet jag gjorde igår (Tantens kavring) blev verkligen supergott och gav mig riktig mersmak på att baka bröd! Så idag blev det sirapsrutor.

ca 30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special

- Värm mjölken till 37 °.
- Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör till jästen löst sig.
- Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, minst 5 minuter i maskin.
- Jäs under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°.
- Ta upp degen och arbeta den på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en ½ cm tunn kaka. Skär varje del i 14-16 bitar. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
- Låter jäsa ytterligare ca 20 minuter (skippa sista jäsningen om du vill ha dem lite plattare).
- Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: