söndag, december 06, 2009

Gingravad lax

Är det någon mer än jag som tycker gravad lax är otroligt gott (gärna tillsammans med potatismos)? Att det dessutom är superenkelt att grava själv gör ju inte rätten sämre, även om det tar lite tid då laxen skall ha varit fryst i minst 2 dygn innan man gravar den. Men det är det helt klart värt, då hemmagravad lax är både enklare och billigare än den köpta. Och gravad lax har ju en given plats på julbordet =)

1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben (glöm inte att laxen skall ha varit fryst i 2 dygn!)
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill
1 msk gin

- Filéa laxbiten och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar.
- Blanda salt, socker, peppar, dill och gin i en plastpåse.

- Lägg laxfilén i plastpåsen och gnid in kryddorna ordentligt i laxen. Knyt en knut på påsen och lägg laxen i en form med skinsidan uppåt och lägg en tyngd över (t ex ett mjölkpaket) och ställ in i kylskåpet i 2 dygn. Vänd påsen 4-5 gånger under den tiden.

- Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor.


2 kommentarer:

Perfekta Prinsessan Pernilla sa...

gravad lax är fruktansvärt gott! gärna på macka med philadelphia, fast en annan favorit om det ska gå undan är med lite pasta blandad med pesto. då har man god och snabb mat hur lätt som helst :)

Boel sa...

När jag gingravar brukar jag lägga med lite krossade enbär för att förstärka ginsmaken!