lördag, december 07, 2013

Ädelcheesecake med pepparkaksbotten

Botten:
2 ½ dl smulade pepparkakor
75 g smält smör

Fyllning:
400 g cream cheese
1 trekant ädelost á 140 g
3 ägg

Topping:
3 dl creme fraiche (1½ burk)
2 msk florsocker

- Sätt ugnen på 200 grader
- Smula pepparkakorna fint, gärna i mortel. Blanda med smält smör.
- Bred ut massan i ett tunt jämnt lager i en form med löstagbar kant.
- Ställ in formen mitt i ugnen. Grädda botten i 7-8 minuter.
- Ta ut och ställ åt sidan för att kallna.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Mosa osten till en slät smet och blanda med ägg, eller lägg allt i matberedare och kör någon minut.
- Fördela smeten på pepparkaksbotten och sätt in mitt i ugnen.
- Grädda i 30-35 minuter tills smeten börjar höja sig runt kanterna.
- Ta ut kakan och låt den kallna (minst 20 minuter).
-  Rör ihop creme fraiche och florsocker och bred ut på den kalla kakan.
- Sätt in i ugnen (fortfarande 175 grader) och grädda i 6-7 minuter.
- Låt kallna helt och stå minst ett par timmar i kylskåp innan den lossas ur formen.


Inga kommentarer: