måndag, december 16, 2013

Hallonkola


225 gram frysta hallon
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap

- Tina hallonen och passera dem genom en sil.
- Lägg hallonpurén i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången.
- Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.
- Ta upp vaniljstången. Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20x20 cm och låt den stelna.
- Skär med en vass kniv till fyrkantiga kolor.
- Slå in kolorna i smörpapper eller cellofanpapper. Förvara kolorna svalt.

Inga kommentarer: