söndag, december 01, 2013

Lussekatter

50g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
1 g saffran (2 pkt)
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
17 dl vetemjöl (ca 1 kg)

Pensling
1 ägg, lätt uppvispat

Garnering
Russin

- Smula jästen i en bunke
- Ljumma mjölk och smör och låt det bli 37°
- Rör ner saffran
- Tillsätt salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
- Arbeta degen kraftigt ca 5 min i hushållsassistent, tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig
- Strö vetemjöl över degen och täck bunken med plastfolie (plastfolien gör att fukten stannar kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre). Låt jäsa ca 40 min
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig
- Baka ut till lussekatter (ca 40 st) och lägg det utbakade brödet på plåt med bakplåtspapper. Lägg över bakduk och låt jäsa 20-40 min.
- Sätt ugnen på 250°
- Pensla med ägg och garnera med russin som legat en stund i vatten
- Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 5-10 min.

Inga kommentarer: