onsdag, december 10, 2008

Lussekatter

Ca 40 st (3 points/st)













50g jäst
5 dl mjölk
200 g margarin
1 g saffran (2 pkt)
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
17 dl vetemjöl (ca 1 kg)

Pensling
1 ägg, lätt uppvispat

Garnering
Russin

Smula jästen i en bunke
Ljumma mjölk och smör och låt det bli 37°
Rör ner saffran
Tillsätt salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt ca 5 min i hushållsassistent, tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig
Strö vetemjöl över degen och täck bunken med plastfolie (plastfolien gör att fukten stannar kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre). Låt jäsa ca 40 min
Sätt ugnen på 250°
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig
Baka ut till lussekatter (ca 40 st) och lägg det utbakade brödet på plåt med bakplåtspapper. Lägg över bakduk och låt jäsa 20-40 min.
Pensla med ägg och garnera med russin som legat en stund i vatten
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 5-10 min.

Inga kommentarer: